BSF-logo_micro

Borås Släktforskare Vårprogram 2015
På Lönnen, Kasernvägen 6 , BORÅS

OBS! undvika att parkera på ICA:s parkering. Risk för böter.
Parkera på grusplanen ovanför lokalen

 

________________________________________________________________

Onsdagen den 21 januari 2015 kl 18.30

Camilla BrodinFöreningsarkivet i Borås
Stadsarkivarie Camilla Brodin
I Stadsarkivet i Borås och Föreningsarkivet i Borås förvaras en stor del av källorna till Borås historia. Många av arkivhandlingarna kan vara av intresse för släktforskaren. Med hjälp av exempel ur arkiven visar Camilla vad som finns, hur man hittar och vilken information handlingarna kan ge. Camilla är sedan hösten 2013 stadsarkivarie i Borås. Hon har tidigare arbetat många år på Landsarkivet i Göteborg.

 

________________________________________________________________

Onsdagen den 25 februari 2015 kl 18.30

Lennart Wasling
LÄSKUNNIGHETEN I GAMLA TIDER

Lennart Wasling har ett allmänintresse för historia. Som släktforskare läser han gärna de okända kolumnerna och mellan raderna i husförhörslängderna. Det har resulterat i en del funderingar kring läsandet förr. Ett intressant ämne som Lennart kommer presentera för oss.

________________________________________________________________

Årsmöte Onsdag 25 mars  kl 18.30

Thomas SmåbergBRÖDRAMORD, INCEST OCH GALENSKAP

Professor Thomas Småberg

”Minns ni Håtuna-leken? Alltför väl minns jag den!” Dessa ord sades 1317 av kung Birger till sina tillfångatagna bröder hertigarna Erik och Valdemar under den infamösa händelse som gått till historien som Nyköpings gästabud. Det hela slutade med att de båda hertigarna dog och kungen drevs i landsflykt. Detta var kulmen på flera års strider mellan sönerna till kung Magnus Ladulås. I dessa strider var äktenskapsallianser och släktskap viktiga ingredienser i relationerna mellan de tre skandinaviska kungarikena Sverige, Norge och Danmark. Föreläsningen ska sätta händelseförloppet i brödrastriderna under tidigt 1300-tal i perspektiv. Den ska visa på hur släktskap och äktenskap var viktiga delar av stadsbyggandet under medeltid och hur individer och deras relationer kunde påverka hela kungarikens öden.

 

Till försäljning
Jouröppet Våren 2015
”Vem tror du att du är? – leta reda på dina rötter hos Borås Släktforskare”

Hos Borås Släktforskare kan du kostnadsfritt använda datorer med släktforskarskivor och abonnemang samt läsa släktforskarlitteratur. Du kan också köpa dig en kopp kaffe eller handla i vår lilla ”butik”. I mån av tid finns chans att få lite hjälp på traven i släktforskandets konst.

Jour tisdagar 13-19
13 jan - 28 april

Jour fredagar 10-15
16 jan - 24 april

Hitta till oss
2015

Borås släktforskare
hittar du på:

Alvestagatan 31
504 33 Borås

Telefon till lokalen är:
033-105318

Mail adress adm.bsf@telia.com

Medlemsavgift 2015
200 kr

Bankgiro 129-4487


Logo