Borås Släktforskare
Program Våren 2014

Plats: OBS från och med mars är våra möten på Lönnen, Kasernvägen 6

__________________________________________________

                      Josefine Nilsson

SÅ HÄR PRESENTERAR VI VÅR FORSKNING MED NYA MALLAR I DISGEN.

Onsdagen den 22 januari 2014 kl 18.30.

I november 2011 besökte Josefine Nilson oss och berättade om sin släktforskning vilket blev ett mycket uppskattat besök. Nu återkommer Josefine till oss den 22 januari 2014 klockan 18.30 och kommer att informera om hur man presenterar sin forskning med hjälp av de nya utskriftsmallarna i DISGEN. Det är Josefine som har utvecklat dessa nya mallar som verkligen innebär ett stort framsteg och möjliggör en intresseväckande presentation av vår forskning. Denna kväll kommer att ge oss bästa tänkbara möjligheter att få information och ställa frågor.

__________________________________________________

Lennart Nrdqvist


Bolaget som styrde och ställde om allt
.

Onsdagen den 26 februari 2014 kl 18.30 får vi lyssna
till den mångkunnige kyrkoherden emeritus Lennart Nordqvist.

Han kommer att berätta om Sven Erikson och Rydboholmsbolaget  -  Bolaget som styrde och ställde om allt. Sven Erikson i Rydboholm (1801-1866), ”den svenska textilindustrins egentlige grundläggare”, gick aldrig i någon skola.  Hans mor, den legendariska ”Mor Kerstin i Stämmevad”, skall ha lärt honom att läsa och en knekt skall ha lärt honom att nödtorftigt skriva och räkna. Vi kommer att få ta del av Rydboholmsbolagets mångåriga historia och dess omfattande verksamhet i vår bygd.

____________________________________

Jesper Wasling


Heraldik – Beväpna dig med en sköld

Årsmötet onsdagen 26 mars

I 700 år har adel, präster och till och med bönder använt vapensköldar som ett sätt att identifiera sig. Mest populärt

har sköldarna varit  under 1300-tal, stormaktstiden och – faktiskt – idag. Sedan ett trettiotal år sedan har vi sett en markant uppgång i antalet nyskapade vapen och många har även tagit upp släktvapen som var i bruk för ett hundratal år sedan. Även boråsare har använt vapen. Vi ser dem i kyrkorna, i ordenssalarna hos Frimurarna och Par Bricole och i släktböcker. Om dessa kända och okända vapen kommer Jesper Wasling att berätta. Det blir ett samtal/en föreläsning om heraldikens historia, bruket av vapen, dess regelverk och hur man gör för att skapa sig ett eget släktvapen. Jesper Wasling från Borås är en av Sveriges främsta experter på heraldik, har skrivit tre böcker om ämnet och är sekreterare i Svenska Heraldiska Föreningen sedan 1995.

Till försäljning
Jouröppet Våren 2014
”Vem tror du att du är? – leta reda på dina rötter hos Borås Släktforskare”

Hos Borås Släktforskare kan du kostnadsfritt använda datorer med släktforskarskivor och abonnemang samt läsa släktforskarlitteratur. Du kan också köpa dig en kopp kaffe eller handla i vår lilla ”butik”. I mån av tid finns chans att få lite hjälp på traven i släktforskandets konst.

Jour tisdagar 13-19
14 jan - 8 april

Jour fredagar 10-15
17 jan - 11 april

Hitta till oss
2014

Borås släktforskare
hittar du på:

Alvestagatan 31
504 33 Borås

Telefon till lokalen är:
033-105318

Mail adress adm.bsf@telia.com

Medlemsavgift 2014
200 kr

Bankgiro 129-4487


Logo